Vanhat valokuvat tutuista paikoista virkistävät mieltä ja nostavat esiin muistoja. Savonlinnan Siskot ja Simot järjesti Välittämisen keikan, jossa ikääntyneet pääsivät muistelemaan kuvien ja videon avulla.

Alkuvuodesta Savonlinnan toimintakoordinaattori Satu Ritsilä sai idean vanhoista valokuvista tehdystä videosta, jossa näkyisi niin vanhaa kuin nykyistäkin Savonlinnaa. Vuosien takaisten valokuvien katselu ja niistä jutusteleminen on monen ikäihmisen lempipuuhaa, joten päätimme muotoilla kuvamuistelusta Välittämisen keikan.

Vanhat valokuvat saatiin Savonlinnan maakuntamuseosta Riihisaaresta. Ritsilä valokuvasi vanhoissa valokuvissa olevat nykymaisemat uudelleen ja työsti kuvista keväällä videon, jossa vanhoja maisemia pääsee vertaamaan nykyiseen Savonlinnaan.

Muistellen-keikka toteutettiin Savonlinnassa muun muassa palvelutalo Rosinassa, Villa Vetreassa, Rebekassa, päiväpaikka Mariassa ja Kerimäen lyhytaikaisyksikössä. Sana hauskasta Muistellen-videosta kiiri, ja saimme pyyntöjä tulla näyttämään sitä monien eri palvelutalojen asukkaille.

Ikäihmiset ilahtuivat videosta valtavasti. Keikoilla nähtiin hymyjä, piristymisiä ja oivalluksia. Joidenkin ikäihmisten yllätykseksi videolla vilahti myös heidän lapsuudenkotinsa, mikä aiheutti silminnähtävää iloa ja riemun hihkaisuja.

Kuvat saivat aikaan monta mielenkiintoista keskustelua. Ikäihmiset innostuivat porisemaan lapsuuden maisemista toistensa kanssa. Muistoja tulvii mieleen varmasti myös myöhemmin: vanhojen kuvien katselu terävöittää muistia, ja ihaniin muistoihin on mukava palata.