Keväinen aurinko lämmitti pilvien lomasta, kun porukka parhaan iän saavuttaneita miehiä suuntasi kohti Sääksjärveä Nurmijärven Kiljavalla. Retkeä oli suunniteltu yhdessä jo viikkoja etukäteen, ja innostus oli käsinkosketeltavaa. Reput selässään ja hymy huulillaan he tervehtivät toisiaan, valmiina nauttimaan luonnonrauhasta ja yhdessäolosta.

Sääksjärvi on tunnettu kirkkaista vesistään ja kauniista maisemistaan ja se tarjoaa loistavat puitteet retkelle. Järvellä vesi oli peilityyni ja ilmassa tuoksui kevät. Osa miehistä lähti melomaan ja he kokoontuivat rantaan kuulemaan oppaan ohjeita. Pelastusliivit vedettiin ylle ja vesille lähdettiin kahdessa kanootissa ja yhdessä kajakissa. Melontaretki aloitettiin rauhallisesti, antaen kanoottien liukua veden pinnalla. Matka oli täynnä hyväntuulista jutustelua, mutta myös hetkiä, jolloin jokainen uppoutui omiin ajatuksiinsa, nauttien luonnon hiljaisuudesta ja järven kauneudesta. Melonta sujui rutiinilla ja yhteishengellä. Jokainen hetki vesillä tuntui ainutlaatuiselta, ja oli helppoa nauttia elämästä.

Rannalla paviljongissa yhteistä aikaa viettävällä porukalla oli myös rentoutunut tunnelma. Miehet pilkkoivat kirveellä polttopuita ja alkoivat nuotion sytyttämiseen. Miehet ja nuotiot ovat olleet yhtä niin kauan kuin kukaan muistaa. Se ei ole vain ruoanlaittoa tai juomista ulkona; se on yhteisöllisyyden hetki, jossa jaetaan tarinoita ja hyvää seuraa. Luonnonvoima, joka herää eloon liekkien loimutessa. Se on hetki, joka antaa luvan miehille olla yhteydessä luontoon ja toisiinsa ilman häiriötekijöitä.

Nuotio syttyi nopeasti, ja pian leirissä tuoksuivat hiillostuvat makkarat ja nokipannukahvi. 

Nokipannukahvin keittämisessä on yhtä monta koulukuntaa kuin on keittäjää, mutta porukalla selvitetiin, miten saadaan paras kahvinautinto. Eväiden ja kahvien lomassa juteltiin kuulumisia, naurettiin yhteisille vitseille ja parannettiin maailmaa. Rennossa ja rehellisessä porukassa on helppoa olla aivan oma itsensä.

Kun melojat saapuivat rantaan, olivat hymyt herkässä. Vaikka vastatuuli oli haastanut miehiä sekä meno- että paluusuunnassa, se ei lannistanut kokemusta. Kun kaikki olivat saaneet nautittua retkieväitä, miehet lähtivät rentoutumaan rantasaunan löylyihin. Kuumassa saunassa maiset murheet haihtuivat höyrynä ilmaan. Kevät oli vasta aluillaan, mutta kirkas vesi houkutteli jo muutaman miehistä uimaan. Vesi oli virkistävää, ja pulahdus järveen toi viimeisen silauksen luontoyhteyteen.

Retki Sääksjärvellä oli täydellinen irtiotto arjesta ja mahdollisuus viettää laatuaikaa yhdessä oman porukan kanssa. Yhteiset kokemukset luonnon helmassa antoivat voimaa ja iloa arkeen ja tekivät päivästä ikimuistoisen. Illan koitteessa vaihdettiin kiitokset hymyillen ja toivotettiin toisilleen oikein hyvää kesää. Elokuussa taas tavataan ja katsotaan, mitä kaikkea keksitäänkään syksyllä tehdä yhdessä, omassa AKSELI-porukassa.

AKSELI-porukat ovat yhteistä ajanviettoa 60+ miehille Nurmijärvellä. Miehet suunnittelevat yhdessä toiminnan sisällön. Elokuussa käynnistyy uudet AKSELI-porukat Klaukkalassa ja Rajamäellä. Lue lisää täältä >

Heräsikö kiinnostus? Ota yhteyttä Satuun ja tule mukaan!

Satu Kauppinen

AKSELI-hankkeen projektityöntekijä

044-2305808