VALLI ry haastatteli Siskojen ja Simojen toiminnanjohtajaa Eero Väisästä välittämisen merkityksestä ja siitä, miten välittäminen otetaan osaksi jokaisen arkea.

Välittämisen merkitys korostuu etenkin korona-aikana, kun koskettaa ja halata ei saisi, ja hymyilevät kasvotkin ovat piilossa maskien takana. Onneksi luovan välittämisen yhteisössä kaikki on mahdollista. Siskot ja Simot käyttää koko ajan luovuutta sen miettimiseen, millaisin eri tavoin ihmisiä voisi ilahduttaa eri tilanteissa.

– Luovuus on meillä arkikäytössä oleva jatkuva työkalu. Kansalaisyhteiskuntaa ja ihmisiä on aktivoitava, inspiroitava ja innostettava mukaan, ja siihen on tarjottava erilaisia mahdollisuuksia. Toiminnan on oltava helppoa ja hauskaa! Väisänen kuvailee Siskojen ja Simojen roolia välittämisen keikkojen koordinoijana.

Korona-aika synnyttää tutkitusti sosioemotionaalista ihmissuhdevelkaa, eli vuorovaikutusvelkaa. Kun ihmiset eivät tule kohdatuksi ja sosiaaliset tarpeet jäävät täyttymättä, tarvitaan korjaavia toimintoja.

– Tällä kaikella on hintansa, myös euroissa mitattuna, Väisänen toteaa.

Ihmisten välisten aitojen kohtaamisten mahdollistaminen on Siskojen ja Simojen tärkein missio, jonka merkityksellisyys korostuu etäaikana. Välittämisen eetosta on luotava tietoisesti käytännön toiminnalla, johon pop up -vapaaehtoistoiminta on oivallinen väylä.

Lue koko haastattelu VALLI ry:n verkkosivuilta täältä