17-vuotias Pinja Strand pääsi hyödyntämään taitojaan Siskojen ja Simojen viestinnän kesätyössä kesäkuun ajan. Työkokemukseen mahtui iloa, luovuutta ja oivallusta siitä, miten paljon seura ja välittäminen merkitsee ikäihmisille.

“Päädyin Siskojen ja Simojen viestintään kesätöihin, kun sain kouluni kautta sähköpostin työilmoituksesta. Kiinnostuin työstä heti, sillä se oli omaa alaani ja kuulosti lisäksi mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Opiskelen media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa, missä suuntaudun valokuvaukseen. Valmistuttuani aion tehdä töitä valokuvaajana.

Ensimmäiset päivät Siskoilla ja Simoilla jännittivät kovasti, mutta sain onneksi todeta jännittäväni turhaan: ne menivät tosi hyvin! Pääsin jo ensimmäisenä työpäivänä tekemään kuvauskeikan ikäihmisten naapurikerhossa, mikä oli todella hauskaa. Kaikki työntekijät ottivat minut lämpimästi mukaan porukkaan ja olivat valmiina auttamaan jos tarvitsin apua. Siitä tuli lämmin olo.

Sain tehdä viestinnässä laajasti kaikenlaista. Tein muun muassa valokuvausta, valokuvien ideointia, kuvien muokkaamista, haastatteluja, haastattelujen puhtaaksi kirjoittamista ja some-analysointia. Pääsin jopa hieman näyttelemään syksyllä julkaistavalle esittelyvideolle!

Tein paljon töitä etänä, mutta etätyö ei ollut onneksi niin haastavaa kuin ajattelin. Tapaamiset työntekijöiden kanssa pystyttiin järjestämään videoyhteyden välityksellä. Pysyin aina ajan tasalla, vaikka en nähnyt muita päivittäin. Etätyön hyvänä puolena oli myös keskittymisen helppous. Kotona sai tehdä töitä omassa rauhassa ilman muita häiriötekijöitä.

Pääsin käyttämään omaa luovuuttani. Sain esimerkiksi vapaasti suunnitella näkökulmia, joita haluan kuviin hakea. Kuvauskeikoilla, kuten Mäntsälässä palvelutalon trubaduurikeikalla, oli erityisen kivaa. Ihmisillä oli rento ja positiivinen olo ja ikäihmiset nauttivat keikoista silminnähden kiitollisina. Samalla tuli itsellekin hyvä mieli.

Työhön kuului myös ikäihmisten haastatteluja. Haastatteleminen oli minulle aika uutta, mutta sain siihen selkeät ohjeet, mikä helpotti tilannetta. Ikäihmisten kohtaaminen jännitti aluksi, mutta turhaan. Suurin osa ikäihmisistä halusi mielellään juttuseuraa ja huomasin, että yksikin jutteluhetki teki ikäihmiselle hyvän mielen pitkäksi aikaa. Siitä tuli itsellekin tunne, että on tehnyt jotain merkityksellistä ja tärkeää. Oivalsin Siskojen ja Simojen keikoilla sen, miten paljon seura ja välittäminen merkitsee ikäihmisille. Aion varmasti vielä laittaa hyvän kiertämään ja olla mukana Siskojen ja Simojen toiminnassa vapaaehtoisena!

Kesätyöstä parhaiten jäi mieleen mahtava työporukka: positiivisuus näkyi päivittäin ja kaikki pitivät yhtä. Sain kehuja omasta työjäljestäni ja pääsin kehumaan muiden töitä. Sain aina apua jos tarvitsin. Selkeät ohjeet kaikkiin tehtäviin helpottivat työntekoa. Kaverillista juttuseuraa oli aina tarjolla.

Kesätyö auttaa minua varmasti tulevaisuudessa urallani saamaan töitä, sillä sain hyödyntää opintojani ja tehdä oman alani töitä. Ihanat työkaverit sekä kiva ja merkityksellinen työ saivat hymyn huulille. Olen kiitollinen, että juuri minä sain olla Siskoilla ja Simoilla kesätöissä!”