Siskot ja Simot -yhteisön perustaja ja toiminnanjohtaja Eero Väisänen kirjoittaa blogitekstissään, miten otetaan suunta kohti välittämisen kansanliikettä.

Yhteisömme on hellinyt ajatusta välittämisen kansanliikkeestä, jonka avulla kansalaiset saadaan toimijoiksi luomaan välittämisen kulttuuria ja yhteiskuntaa. Kansanliikkeen syntyminen edellyttää, että yhä useampi kansalainen – mahdollisimman moni – ymmärtää, että jokaisen täytyy ottaa vastuuta oman ja perheensä hyvinvoinnin lisäksi muiden ihmisten ja koko elonkirjon hyvinvoinnista.

Yhteisömme aloitteesta Demos Helsinki teki taustaselvityksen siitä, miten otetaan suunta kohti välittämisen kansanliikettä. Raportissa todetaan, että ”välittäminen voi toimia vastavoimana yhteiskuntamme yksilökeskeiselle pärjäämisen kulttuurille, yksinäisyydelle sekä nopeasti etenevälle ilmastonmuutokselle ja luontokadolle. Koko maailmankuvamme pitää päivittää niin, että välittäminen on sen keskiössä. ”

Tämä on kiireinen tehtävä, ja edellyttää myös kulttuurin perusmyyttejä uudistavaa visiota. Hyvinvointivaltio tarvitsee rinnalleen kasvavan hyvintoimintayhteiskunnan, jossa välittämisen jakamistalous kukoistaa.

Yhteisömme toiminnan taustafilosofia, iloisen velvollisuuden etiikka pohjaa ihmisyyteen, johon kuuluu myötätunto, empatia, eettinen harkintakyky ja arvolähtöinen toiminta. Ihminen ei toimi vain taloudellisista syistä vaan myös humaanisista ja inhimillisistä vaikuttimista. ”Meidät on tehty toisia varten, toistemme surujen siruja varten”, laulaa osuvasti Vesterinen Yhtyeineen kappaleessa Tummilla teillä. Myötätunnon ja välittämisen lisääntyessä muita ihmisiä kohtaan kasvaa myös ymmärrys ja vastuu luonnon ja ympäristön hyvinvoinnista.

Tarvitaan välittämisen vallankumous. Yleensä vallankaappauksia tekee valtaeliitti, mutta vallankumoukset lähtevät alhaalta, ihmisistä. Kansan muutostahto ja -voima ja sen tehokas kanavointi ovat menestyksekkään vallankumouksen avainasemassa. Siksi haluamme innostaa ihmisiä mukaan välittämisen kansanliikkeeseen ja sen avulla tehtävään välittämisen vallankumoukseen.

Tästä teemasta keskustelemme 11.7. klo 15 Porissa SuomiAreenassa, jossa järjestämme keskustelun päätteeksi myös hiljaisen mielenosoituksen välittämisen puolesta, välinpitämättömyyttä vastaan. Viva la Revolution!

Lue lisää SuomiAreenan keskustelusta! >