Siskot ja Simot aloittaa Jyväskylässä

Toimittaja Martti Ratia kirjoitti jutun Siskoista ja Simoista 6.9.2018 ilmestyneeseen Keskisuomalainen-lehteen.
Jutun kuvan on ottanut Tiina Mutila.

Jo kymmenellä paikkakunnalla toimiva Siskot ja Simot laajentaa toimintaansa Jyväskylään. Kyseessä on matalan kynnyksen vapaaehtoistoiminta, joka ei vaadi sitoutumista. Mukaan voi tulla silloin kun pystyy ja ennättää.

– Toiminnan tarkoitus on tuottaa sosiaalista hyvinvointia niin autettaville kuin vapaaehtoisille. Kohderyhmänä ovat olleet vanhusten lisäksi myös nuoret ja kehitysvammaiset. Myös maahanmuuttajia on ollut mukana auttamassa. Laajemmin pyritään pop up -tyyppiseen kansanliikkeeseen, jossa jokainen meistä voi osallistua mahdollisuuksiensa ja aikataulujensa vapaaehtoistoimintaan, idean isä, järvenpääläinen Eero Väisänen kertoo.

JYVÄSKYLÄÄN HALUTAAN perustaa ensimmäiseksi ideointi- ja suunnitteluryhmä, joka yhdessä kaupungin, Vaparin, Kansalaistoimintakeskus Mataran ja tulevien yhteystyökumppaneiden kanssa alkaa kehittää toimintaa.

– Toiminta sai alkunsa vuonna 2013 Järvenpäässä, ja toimintaryhmiä on syntynyt eri puolille Suomea. Vanhusten kanssa on ulkoiltu, järjestetty tansseja, lettukestejä, neulontatreffejä, ulkoiluretkiä, hemmottelutapahtumia, pihatalkoita tai elokuvanäytöksiä. Alan koulutusta ei tarvita, jokaista “keikkaa” varten saa opastuksen. Asioita tehdään tavallisen ihmisen taidoilla ja yhdessä, Väisänen sanoo.

VÄISÄNEN ON taustaltaan kuntavirkamies. Kokemusta on sekä henkilöstö- että kehittämispäällikön tehtävistä. Hänellä on myös yksityisyrittäjäkokemusta toimittuaan johtamisvalmentaja omassa yrityksessä. Nyt hän toimii Siskojen ja Simojen toiminnanjohtajana.

Suorittaessaan Jyväskylän Kauppakorkeakoulussa MBA-tutkintoa, Väisänen teki lopputyön sosiaalisen hyvinvoinnin kehittämisestä ja päätti soveltaa sitä käytäntöön. Lopputyö sisälsi valmiin toimintamallin, josta syntyi Siskot ja Simot, ja muutos alkoi omasta elämästä. Yrittäjästä tuli auttaja.

– Yhteisön nimen keksin siitä, kun kerran katsoin televisiosta Urheiluruutua. Urheilija teki suoritustaan “ihan Simona”, Väisänen kertoo.

SISKOT JA SIMOT toimii tällä hetkellä Järvenpään lisäksi Helsingissä, Hyvinkäällä, Keravalla, Lahdessa, Laitilassa, Nurmijärvellä, Turussa, Tuusulassa ja Savonlinnassa. Työntekijöitä on kolme.

Rahoitusta toimintaansa yhteisö saa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stealta, joka on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva itsenäinen valtionapuviranomainen.

0

Start typing and press Enter to search

X