Maaseudun Sivistysliiton (MSL) kulttuurituottaja Raija Kallioinen on pitkän linjan järjestö- ja kulttuurivaikuttaja. Siskojen & Simojen toimintaan hän tutustui, kun MSL oli mukana hankekumppanina Koko Suomi Kiittää -kampanjassa. Raija löysi toiminnasta paljon yhteistä maaperää. Kumpikin taho tarjoaa uniikkeja, merkityksellisiä toimintamalleja, jotka perustuvat vapaaseen osallistumiseen. Toiminta vei mennessään ja pian Raija löysi itsensä Siskojen ja Simojen hallituksesta.

 “Matalan kynnyksen pop up -keikat ovat jotain, mitä haluamme liittona oppia ja seurata lähellä. Parhaitenhan sitä oppii, kun on itse mukana”, Raija nauraa.

Siskojen & Simojen toiminnan ydintehtäväksi hän kokeen ikäihmisten elämän rikkaaksi tekemisen kohtaamisen voimalla. “Yksinäisyys on polttava ongelma. Nyt on kysyntää Siskojen & Simojen kaltaiselle toimijalle, joka pystyy yhdistämään suuren tarpeen helppoon tapaan toimia”, Raija kiteyttää.

Järjestötyö ja vaikuttaminen ollut aina lähellä Raijan sydäntä. Alun perin tohmajärveläisestä Raijasta piti tulla suomen kielen opettaja. Toimittajan työ kuitenkin kutkutti, samoin kulttuurityö ja asioiden liikkeelle pano. Ei ollutkaan ihme, että vahvaa koulutus- ja kulttuurityötä tekevä MSL tempaisi Raijan mukaansa. Pienistä puroista kasvoi yli 30 vuoden upea ura. “Olen ollut todella onnekas. Aina kun on tullut halu kehittyä ja laajentaa osaamista, MSL:ssä on auennut siihen oiva työtehtävä”, muun muassa kulttuurisihteerinä ja tiedottajana toiminut Raija iloitsee.

Vapaa-ajalla Raija on mukana kunnallisvaikuttamisessa organisatorisena taustavoimana. “Saan ihmiset innostumaan ja viestit kulkemaan”, Raija kiteyttää vahvuutensa.  Monissa liemissä keitetty nainen ei jää tiukoissa tilanteissakaan tuleen makaamaan.

“Vastoinkäymiset otan enemmän haasteina. Kyllä aina keinot keksitään!” Raija sanoo pilke silmäkulmissa.

Voimaa luova monitoiminainen saa innostuneiden ihmisten kohtaamisesta, merkityksellisyydestä, uteliaisuudesta ja ilosta. Itsekin positiivista energiaa huokuva Raija osaa käyttää paitsi kynää myös virkkuukoukkua hyvän tekemiseen. Vaikka hän itse nimeään itsensä käsityöihmiseksi vailla kädentaitoja, Raija on melkoinen neulegraffitien tekijä. ITE-taiteen* inspiroimana Raija alkoi luoda minimielenosoituksia koristelemalla virkatuin kukkasin esimerkiksi lasten leikkipaikan, joka aiottiin sulkea. “Tällä elämän saralla en tee mitään käytännöllistä, haluan villiintyä”, Raija nauraa.

Raijan ja muiden neuleninjojen käsissä niin puut, aidat kuin talot muuttuvat taideteoksiksi, joista riittää iloa ja ihmetystä monille.

*ITE-taide on Suomessa tehtyä kouluttamattomien taiteilijoiden arjen ympäristöissä syntyvää nykykansantaidetta. Nimitys tulee nimestä itse tehty elämä. Lyhennelmän ITE keksi Raija Kallionen. Lue lisää ITE-taiteesta täältä!

Maaseudun Sivistysliitto perustettiin vuonna 1952 suomalaisen kulttuuri- ja sivistyspolitiikan vaikuttajaksi. Liiton tavoitteena on tukea ihmisenä kasvua, maaseudun kehittämistä sekä aktiivisen kansalaisyhteiskunnan toteutumista. Lue lisää MSL:n toiminnasta täältä!