Valtakunnallinen Joulupostia ikäihmisille -kampanja keräsi peräti 110 000 joulukorttia kotihoidon ja asumispalveluiden ikääntyneille asiakkaille. Monelle ikäihmiselle joulutervehdys oli ainoa laatuaan.

Luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot järjesti yhteistyökumppaneineen Joulupostia ikäihmisille -kampanjan 8.–7.12.2021 jo yhdeksättä kertaa. Korttikeräykseen osallistui 113 paikkakuntaa etelän Inkoosta pohjoisen Utsjoelle.

Kampanja järjestettiin toista kertaa maanlaajuisesti. Tavoitteena oli kerätä 90 000 joulukorttia ilahduttamaan ikäihmisiä – etenkin heitä, joilla hyvän joulun toivotukset ovat niukassa. Muutamille paikkakunnille kortteja kertyi lopulta niin paljon, että niitä on riittänyt jaettavaksi myös senioritaloihin, vammaisten asumisyksiköihin sekä terveyskeskusten vuodeosastoille. Kortteja on lähetet­ty monilta kampanjaan osallistuneilta paikkakunnilta myös naapurikuntiin, jotka eivät ehtineet ilmoittautua mukaan keräykseen.

– Tiedämme, että osalla ikääntyneistä ei ole lähiomaisia, ja kampanjan avulla voidaan muistaa myös heitä. Lähetettyjen joulukorttien määrä ja kampanjasta saamamme palaute kertoo siitä, että ihmiset haluavat ilahduttaa tuntemattomia lähimmäisiä, kokea yhteisöllisyyttä sekä antaa ja saada joulumieltä, Siskojen ja Simojen toiminnanjohtaja Eero Väisänen sanoo.

Vaikka kortti kulkeutui tuntemattomalta tuntemattomalle, joulutervehdyksiä tehtiin tunteella ja henkilökohtaisesti. “Voi kun tietäisin sinun nimesi”, luki erään pienen lapsen tekemässä joulukortissa. Kortti on koskettanut syvästi myös saajiaan ja moni ikääntynyt on asettanut kortin näkyvälle paikalle.

– Saimme seniorikeskukseemme suuren määrän joulukortteja, joiden vastaanotto oli koskettava. Eräs asiakas liikuttui silminnähden lapsen tekemästä kortista ja painoi sen rintaansa vasten. Kyyneleet tulivat meillä molemmilla silmäkulmiin, kuvailee Helsingin Kustaankartanon seniorikeskuksen kulttuuriohjaaja Emilia Högström.

Kampanjan suojelija tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui myös puolisonsa Jenni Haukion kanssa korttikeräykseen.

Joulupostia ikäihmisille -kampanjan yhteistyökumppaneita olivat 113 paikkakunnan lisäksi Kuntaliitto, Kansalaisopistojen liitto, Kansalaisareena ja Suomen 4H-liitto.

Lisätiedot:
Siskot ja Simot ry, toiminnanjohtaja Eero Väisänen eero.vaisanen@siskotjasimot.fi / 0505453145
Siskot ja Simot ry, kampanjakoordinaattori Nonna Lemola-Palm nonna.lemola-palm@siskotjasimot.fi / 044 244 3267