HISTORIA

Yhteisön tarina
kuva-eerosta-1-1

TUTKIMUSIDEASTA VÄLITTÄMISEN KANSALIIKKEEKSI

Siskojen ja Simojen ensimmäinen välittämisen keikka pidettiin Järvenpäässä maaliskuussa 2013. Ajatus yhteisöstä syntyi kuitenkin jo neljä vuotta aiemmin. Tuolloin yhteisön perustaja ja nykyinen toiminnanjohtaja Eero Väisänen suoritti MBA -opintoja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa, ja pohti aihetta lopputyölleen.

”Toimin silloin yksityisyrittäjänä, ja olisi varmaankin ollut järkevää valita teemaksi puhtaasti yritykseni liiketoiminnan kehittämiseen liittyvä aihe, mutta jokin siinä ajatuksessa tökki. Siitä olisi todennäköisesti tullut tavallinen, tylsää bisnesjargonia sisältävä suunnitelma. Halusin mielenkiintoisemman teeman, sellaisen aiheen, joka olisi lähellä sydäntäni”

Aihe löytyi lopulta omien elämänkokemusten kautta. Pitkän linjan vapaaehtoistoimijana Väisänen oli nähnyt lähimmäisten kohtaamisen merkityksellisyyden ja vaikutuksen sosiaaliseen hyvinvointiin. Lisäksi jo aiemmassa työssään kotikaupunkinsa Järvenpään kehittämispäällikkönä hän oli vakuuttunut siitä, että tulevaisuudessa kuntalaisten on otettava enemmän vastuuta omasta ja lähimmäisten hyvinvoinnista. 

”Kunta on mielestäni ymmärretty väärin, jos se nähdään vain palveluorganisaationa. Se on myös yhteisö, jossa tarvitaan kansalaisten omaehtoista panosta oman ja lähimmäisten hyvinvoinnin tuottamisessa. Olin myös turhautunut siihen, että vaikka julkisesti puhuttiin paljon välittämisen ja vastuullisuuden puutteesta, ei mistään tuntunut löytyvän konkreettisia ehdotuksia siihen mitä tilanteelle voisi tehdä”

Väisänen päätti aloittaa muutoksen omasta elinpiiristään, ja valitsi lopputyönsä aiheeksi sosiaalisen hyvinvoinnin kehittämisen paikallisyhteisössä. Työssään hän analysoi kuntasektorin hyvinvointijohtamista ja kolmannen sektorin vapaaehtoistoiminnan tilaa, ja laati niiden pohjalta ehdotuksen siitä, kuinka vapaaehtoistoimintaa tulisi kehittää sosiaalisen hyvinvoinnin tuottajana.

IDEASTA INNOVAATIOKSI

Vuonna 2012 kiitoksin hyväksytty lopputyö sisälsi myös käyttökelpoisen suunnitelman toimintamallista, joka mahdollistaisi matalan kynnyksen vapaaehtoistoiminnan. Saman vuoden syksyllä oli tullut aika siirtää teoria käytäntöön.

”Otin yhteyttä Järvenpään kaupungin kehitysjohtajaan ja paikallisen yhdistysverkoston puheenjohtajaan, ja esittelin ideani heille. Sain heiltä vahvan tuen, ja kutsuimme yhdessä koolle seminaarin, jossa idea esiteltiin laajemmalle joukolle”

Väisäsen visio välittämiseen ja lähimmäisten kohtaamisen perustuvasta toiminnasta kiinnosti, ja alkuvuodesta 2013 kasassa oli ensimmäinen Siskojen ja Simojen suunnitteluryhmä. Ensimmäinen, yli 70 vapaaehtoista koonnut välittämisen keikka, keväinen ulkoilu- ja lauluretki vanhusten kanssa, järjestettiin maaliskuussa. Luovan välittämisen yhteisö, Siskot ja Simot oli syntynyt, ja uusi hyvinvoinnin muutostarina saanut ensimmäisen luvun. Loppu on, kuten sanotaan, historiaa.

”Tällä hetkellä Siskot ja Simot -ryhmiä on jo kymmenellä eri paikkakunnalla, ja toiminta laajenee koko ajan. Uskon että tästä syntyy todellinen välittämisen kansanliike!”, Väisänen summaa.

0

Start typing and press Enter to search

X